A nyári napforduló ünnepe idén is változatos eseménysorozattal várja az érdeklődőket.

Az idei ŐSÜ a magyar szablyára és a Magyar Szablyavívó Iskolára összpontosít, egyrészt méltó emléket állítva Borsody Lászlónak, másrészt rámutatva a magyar virtusra és annak pengeéles elméjű gyakorlóira.

Ehhez kapcsolódóan szombaton, azaz június 16.-án folymatosak lesznek a bemutatók szablyavívásból, valamint bemutató szablyavívás oktatást is biztosítunk gyermek és felnőtt számára egyaránt. Az ünnepségen résztvevők megnézhetik Kertai Zalán csodálatos katonavívó festményeit, és egy kis szerencsével az alkotóval is válthatnak pár baráti szót!

Továbbá Máday Norbert kapcsolódó, frissen megjelent könyvének beszélgetéssel egybekötött bemutatóját tartjuk az előadótermünkben.

Bemutatkozik a Gömöri Lovasegyesület, Kosec Andrea látványkovácsolást tart, teret kapnak a környékbeli fiatal tehetségek, a feledi Boglárka gyermek néptáncegyüttes, a hidegkúti Magtamás Csilla, az ajnácskői Chovan Lilla. Lesz gyermekszínház és többek között fellép a Folk LC is. Nem maradhatnak otthon a környékbeli kézműveseink sem és hogy a legkisebbek se unatkozzanak, a gyerekeknek lesz lehetőségük megélni a Petrovics-család (Szárnyalló) népi játékait is.

Folk LC (Forrás: internet)

Az Ünnep mindkét napján lehetőség lesz különféle természetes és népi gyógymód kipróbálására, illetve egészségünkkel kapcsolatos beszélgetésekre Sípos Veronika, Gáspár Hedvig és Péntek Gábor jóvoltából.

Szombat este a Historica zenekart halljuk a Völgyben, a Szerdombbal szemközt, őseink vigyázó szemei előtt.

Történelmi éleslátásunk pallérozása okán Zetényi Csukás László jóvoltából egy félelmetesen jól feldolgozott előadást hallhatunk a Szent István csatahajó tragédiájának máig elhallgatott hátteréről. Vasárnap, a hétvége zárásaként megtartjuk a Szert, azon a dombon, ahol 3 évvel ezelőtt felszenteltük a Felvidék zászlaját is.

Az esemény mindkét nap 12 órától kezdődik. Korán kelők számára gyalogtúrát javaslunk a közeli Mária-kúthoz (gyülekező 8 órakor az egyházasbásti Pogányvár Fogadónál), illetve szeretettel ajánljuk a helyi katolikus szentmiséket is 9 órától Egyházasbástban avagy 10 órától pedig Gömörpéterfalán.

Természetesen az ŐSÜ idejére is lesz lehetőség szállást foglalni, hogy véletlenül se maradjatok le semmiről. Sátor, közösségi szállás, földház, lehet válogatni!
Szállásfoglalás: +421911615 896

További információk: medvesalja@gmail.com, FB.com/medvesalja

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977