Anyáink és nagyanyáink főztje hosszú ideig megmarad emlékezetünkben, akármerre is járjunk a világban.

Hiába keresnénk ezt az ízt drága éttermekben, nem fogjuk megtalálni sehol sem. Mintha az anyák és nagyik őriznék a titkok kulcsát. Az Akikre büszkék vagyunk rovatunk következő szakaszában úgy döntöttünk, hogy belelapozunk kedvenc medvesalji nagymamánk receptfüzetébe és a különböző ünnepekhez igazodva kölcsönveszünk belőle egy-egy receptet. Februárra való tekintettel a medvesalji farsangi pampuska receptjével ismerkedhetünk meg Mede Juliska néni jóvoltából, aki néhány farsangi népszokást is megosztott velünk.

Juliska néni a medvesalji farsangi népszokások ismertetésénél egészen az ötvenes évekig nyúlik vissza. A farsangi időszakban a korabeli lányok és asszonyok minden szombaton és vasárnap összegyűltek, danoltak, kártyáztak. Egyházasbástban ebben a korban még nem volt kultúrház, így a maszkabálokat is az egyetlen kocsmában tartották. A legények és a suhancok a maszkabál után mentek farsangolni minden házhoz, amiért hol szalonnát, hol pedig kolbászt és tojást kaptak, amit később megsütöttek. Farsang vasárnapján hagyományosan színdarabokat is előadtak. Kultúrház híján a jelenlegi Szentjánoska mellett álló régi malomban adták elő ezeket a legények és a lányok. A farsangi pampuska is szerves részét képezte az ünnepi étrendnek. Az alábbiakban ennek a hagyományos ínyencségnek a receptjét közöljük.

Hozzávalók: 1 kiló simaliszt, 4 tojás sárgája, 6 deci tej, 8 deka vaj, 1 kocka élesztő, 1 csipet só, a kisütéshez egy kiló zsír, vagy egy liter olaj.

Elkészítés: Az élesztőt feláztatjuk langyos tejben kevés cukorral, a lisztet beleszitáljuk a tálba, hozzáöntjük a befuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a rumot és a vajat és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tészta legyen belőle. Ezt kidolgozzuk hólyagosra és megkelesztjük. Miután megkelt, kiborítjuk és három centiméter vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, majd kelni hagyjuk még a pampuskát, pihentetjük és forró olajban, fedő alatt kisütjük. A végén kicsöpögtetjük az olajat itatóspapírral, tárcára rakjuk,porcukorral és házi készítésű barack, vagy szamócalekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

 
Szöveg: Vincze Gábor
Fotó: Mede Szabolcs
Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977