A rovat célja bemutatni a közvetlen környezetünkben élő kivételes személyiségek és hétköznapi hősök életútját, akik példaként szolgálhatnak minden generáció számára. 

Az első részben a básti illetőségű Csonka Fáni nénivel foglalkozunk, akinek fiával, Csonka Károllyal községünk polgármestere, Sonkolyné Mede Csilla készített interjút.

Csonka Fáni néni 1920-ban született Vecseklőn. 1937-ben házasságot kötött Csonka Károllyal és Egyházasbástba költözött. Két gyermekük született, Katalin 1940-ben és Károly 1945-ben. Fáni néni egy vecseklei zsidó asszonytól tanulta a szabás-varrást, amit kiegészített az édesanyjától tanult kötés, horgolás. Férje, Károly zenész volt, bőgőzött és bőrözött, ami annyit jelentett, hogy a nyúl-, illetve kecskebőrt kiszárította és jó pénzért eladta a zólyomi kereskedőnek. Nyáron mezőgazdasági munkát vállalt, a tarlóról vitték el 1943-ban. Ekkor kapta az első behívót és katona lett a második világháborúban. 1944-ben hazajött, de ugyanezen év novemberében újra mennie kellett. Három egyházasbásti férfiember harcolt együtt valahol a Don-kanyarnál. Ketten visszatértek szülőfalujukba és úgy mesélték a családnak, hogy Károly egy szétrobbanó aknának esett áldozatul. Ezt viszont később sem írásban, sem pedig egyéb hivatalos formában nem voltak hajlandóak megerősíteni.

A család 1946-ban, a háború befejeztével kezdte kerestetni Csonka Károlyt. A mai napig élő hivatalos verzió szerint Csonka Károlyt sem az élők, sem pedig a holtak között nem találták. Fáni néni és a gyerekek is vártak, várták haza az apjukat. Fáni néni 20 évig feketében járt. Olyan nagy szerelem volt az övék, hogy Fáni néni egyszerűen nem tudta elhinni, hogy férje nem tért haza a frontról.

Házasságuk elején zsúpfedelű házban laktak, együtt kezdtek építkezni, amit aztán Fáni néni fejezett be a gyerekekkel. Soha nem kért senkitől anyagi segítséget, varrt, kötött, horgolt. A környék legjobb varrónője volt. Fia büszkén mesélte, hogy ők voltak a legjobban öltözött iskolások, hiszen édesanyjuk a legdivatosabb ruhákat varrta gyermekeinek. Nagyon nehéz volt elfogadni, beletörődni a realitásba, hogy a szeretett férj, édesapa nélkül kell élni. De Fáni néni nem panaszkodott, petróleumlámpa mellett éjszakákon át kézimunkázott. Függönyöket is horgolt. Gyermekei sokat segítettek neki. A kisfiú 3 éves lehetett, amikor egyik reggel, mikor édesanyjával az ágyban feküdt, s a mellettük lévő ágyon nővére ébredezett, azt látta, hogy a szoba sarkában az ajtó mellett édesapja áll katonaruhában, katonasapkában. Hívta beljebb, kérte, menjen közelebb hozzájuk, de apja nem mozdult. Mai napig tisztán emlékszik a képre, tudja, hogy nem álmodott. Képzelet volt, vagy valóság? Egy biztos: sem azelőtt, sem azóta nem látta édesapját. A magyar állam döntése alapján a második világháború hadiárváinak kárpótlás jár havi járadék formájában. Sajnos jelenleg Csonka Fáni néni és gyermekei ezzel a lehetőséggel nem élhetnek, mert nem magyar állampolgárok. Bízzunk benne, hogy a törvényt mielőbb módosítják és a felvidéki magyarok is élni tudnak ezzel a jogukkal. Jelenleg Fáni néni Egyházasbást legidősebb és a helyi idősek otthonának legrégebbi lakója. 1992-ben döntött úgy, hogy az otthonba költözik. 95 éves koráig minden nap egyedül készítette el a kávéját, az otthonban ő volt a legszebb lakrész-verseny győztese, valamint Fáni néni nyerte meg a legszebb nagymama versenyt is. Jó egészségnek örvend, csak hallásával van probléma. 3 unokája, 5 dédunokája és egy két éves ükunokája van. Mindenki szeretettel, tisztelettel beszél róla. Isten áldja Fáni nénit, községünk példaértékű, legidősebb lakóját, akire büszkék vagyunk!

Lejegyezte Sonkolyné Mede Csilla

 

Forrás: egyhazasbast.eu

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977