MEDVESALJÁRÓL

Medvesalja a történelmi Gömör vármegye Nógráddal határos délnyugati oldalán fekszik a Rimaszombati járásban. Kivételt képez Cered, amely Magyarországon, Nógrád megye északkeleti csücskében található. A hat település (Óbást, Egyházasbást, Vecseklő, Medveshidegkút, Tajti és Cered) összlakossága, a 2011-es népszámlálási adatok alapján, kevéssel meghaladja a háromezret, a vidék legnagyobb faluja Cered, itt él a medvesaljai lakosság egyharmada. A Medvesalja megnevezés régi tájnév, mely a Gortva völgyében, illetve annak környékén használatos.

A táj nevének eredetével kapcsolatosan többféle feltételezéssel találkozhatunk. Legvalószínűbb magyarázat talán a helyi szájhagyományban keresendő, amely szerint a falvak feletti erdőkben medvék éltek, ebből kiindulva nevezték el a hegyvonulatot Medvesnek, a hegy alatt fekvő falvakat pedig Medvesaljának.
Medvesalja Gömör egyik legarchaikusabb vidéke, néprajzi értékekben, természeti szépségekben gazdag vidék. Nevezetességei közül az Egyházasbást határában található Mária-kúti kegyhelyet, valamint a Pogányvár bazaltfennsíkját keresik fel a legtöbben. A kőtengereiről és bazaltbarlangjairól ismert Pogányvár Nemzeti Természeti Rezervátum Közép-Európa egyik legértékesebb védett területe. Érdemes megtekinteni.
Ha pedig a gyönyörű tájon megtett kirándulások alatt a turista kellemesen elfárad, az egyházasbásti Bed & More Pogányvárban, hangulatos környezetben megpihenhet, és akár ott is éjszakázhat.


 

Szöveg: Farkas Ottó

Fotó: Mede László

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977