A sokoldalú menedzser

Ettől az évtől kezdve havi gyakorisággal jelentkezünk egy olyan személyiséggel, "hétköznapi hőssel", aki Medvesaljához valamilyen formában kötődik és hozzájárul a kistérség hírnevének öregbítéséhez. Ebben az évben tizedik alkalommal Básti Róberttel beszélgettünk. 

Tajti Község alpolgármestere, a kulturális élet fellendítésének alapembere és nem utolsó sorban a helyi futball titkára és későbbi menedzsere. Básti Róbert vagy ismertebb nevén Likőr Robi 1969. május 30-án született a kerületi székhelyű Besztercebányán. Kiskora óta Tajtin lakik. Miután megházasodott született egy lánya, akit Kingának hívnak. Már bő 20 éve a Szlovák Államvasutak alkalmazottja.

A politikába a 2002-es Önkormányzati választásokkor került képviselőként. Munkásságára felfigyelt a község polgármestere, Molnár Gyula is és a következő választási ciklustól kezdve alpolgármesteri pozícióba került, amelyet mind a mai napig betölt. "Továbbra is tagja szeretnék lenni Tajti Község Önkormányzatának (ez persze nem csak rajtam múlik), hogy kivegyem a részem községünk közösségi életéből." - jegyezte meg Róbert.

"A tajti focicsapathoz 2000 júniusában kerültem, amikor a már elhunyt Básti József sportelnök felkérésére titkári, később menedzser szerepet töltöttem be 2013 júniusáig, amikor sajnos újra megszűnt a hivatalos labdarúgás Tajtin, amit személy szerint nagyon sajnálok. A foci gyerekkoromtól érdekel és, amikor az akkori sportelnök, Básti Elek megkeresett, hogy nem-e vállalnám el a 2000-es szezontól a titkári funkciót, mert akik 1989-től csinálták már szerettek volna megpihenni és a kispad helyett a tribünről nézni a hazai mérkőzéseket - szívesen igent mondtam. Abban az időben 3 csapat is működött falunkban: iskola, ifjúsági és felnőtt. Minden kedden és pénteken edzések voltak, szombaton az iskolacsapat, vasárnap pedig az ifik és felnőttek fociztak. Innentől kezdve mindig be kellett osztani a szabadidőmet."

2002 és 2006 között Pál László (aki sajnos már nem lehet közöttünk) lett az elnöke a klubnak, Róbert pedig már menedzseri poszton kapott szerepet, de egyéb okok miatt 2006-ban egy évre megszűnt a futball a faluban.

2007-től 2013-ig aranykorszak következett a tajti sport életében. Már nemcsak a község, hanem a vendéglátósok és Molnár Péter mérnök úr is anyagilag támogatta a csapatot. "Községünk volt a legkisebb a Területi Labdarúgó 1. osztályban, nem beszélve arról, hogy csapatunk 2011-ben feljutott az V. ligába, de még erre is tudtunk rátenni egy lapáttal, amikor 2012-ben a IV. ligába folytatta az alakulat. Itt különböző járási székhelyű csapatok (Nagykürtös, Nagyrőce, Zsarnovica) is ellátogatott hozzánk. Sajnos ez a sikersorozat 2013 nyarán abbamaradt." - meséli. Azóta csupán a minden évben megrendezendő Medves-kupán tudja folytatni ezt a tevékenységet. "Ha még lenne a jövőben lehetőség, hogy újrainduljon a foci Tajtin vagy Medvesalján és kapnék felkérést, hogy vegyem ki a részem a csapat körüli tevékenységből és az egészségem is engedi habozás nélkül igent mondanék."

Róbert nem kizárólag a helyi futballt, de a nemzetközi futballt is figyelemmel követi. Habár hivatalosan csak a vecseklői iskolacsapatban szerepelt. Kedvenc csapatként a Manchester United-ot nevezte meg, válogatottként pedig Brazília a kedvence, amelyről eszébe is jut egy rövid történet: "egyik kedves barátommal, Básti Istvánnal néztük az 1982-es világbajnokságot, ahol a Brazil csapat 3-2-re kikapott az Olaszoktól és kiesett, gyerekként nagy traumaként éltük meg és sokáig szomorkodtunk miatta."

A sport és önkormányzaton kívül a kulturális életbe is bekapcsolódott. Nagy szerepet vállalt a Tajti Menyecskék asszonykórus és a Tajti Férfikórus megalakulásánál, illetve 2000-től szervezi a már hagyományosnak mondható Szilveszteri Sportbált is.

Reméljük, hogy Básti Róbert tevékenysége még sokáig fog tartani és sikerül találni a jövőben is ennyire sokoldalú személyiséget, aki szabadidejét nem sajnálva szervesen belekapcsolódik a helyi önkormányzatba, kulturális életbe és sporttevékenységekbe!

 

Lejegyezte: Mede Szabolcs       

 

  

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977