Medvesalja utolsó szabómestere

Bozó Sándor 1925. október 1-én látta meg a napvilágot. Az ízig-vérig vecseklői ember egy egyszerű falusi családból származik. 1949. február 6-án nősült meg. Egy lánya született, akit Erzsébetnek hívnak. Később két unokája is lett, akik már férjhez mentek és már 4 dédunoka is boldogítja a nagypapát.

„A háború alatt engem is beidéztek katonának 19 éves koromban.”- mondta. Kivégzések és háborús cselek élő tanúja is lett, mégpedig német egyenruhában. Hazafelé jövet majdnem elkapták a németek és a románok is, de csodák folytán sikerült megmenekülnie.

A szabóságot a háború kezdetekor, 1940-ben kezdte inasként egy vecseklői mesternél. Mivelhogy akkor Magyarország része volt ez a vidék, ezért Salgótarjánban volt a központja a műhelynek. „A háború után Almágyban gyülekeztek a helyi szabók, de egy programnak köszönhetően közszolgáltatásban otthon tudtam folytatni a munkát” – jegyezte meg Sanyi bácsi. A férfiöltönyök, női kosztümök, kabátok is színesítették termékeinek repertoárját. Sok átvirrasztott éjszakába is belekerült a sikeres munka. Őt is sokszor elérte a fáradtság, de főként szellemileg volt kimerülve. Hamar meg is találta rá a gyógymódot, mégpedig kisétált az erdő felé és egyből fel is töltődött. 1985-ig sikerült így dolgoznia, mert ekkor ment nyugdíjba. Aztán nem olyan intenzíven, de mindig aktívan folytatta a munkát egészen 2013-ig. Ma már nem vállal munkát, viszont apróbb javításokat még mindig végez, főként a családtagjainak. Hála Istennek még mindig vidám, csak kicsit a lábára panaszkodik, hogy napról napra gyengébbnek érzi.

Sanyi bácsi egyik kedvenc időtöltése a futball. 1947-ben kezdett el játszani a helyi csapatban, amelyet akkor alapítottak. Az aktív évek után szervezőként is tevékenykedett. Részt vett az első Medves-kupa megszervezésében is 1972-ben. Magyar emberként nem is lehet más kedvence, mint egy magyar csapat. Ez pedig a Vasas. A magyar válogatott mérkőzéseit is mind a mai napig követi.

Nem utolsó sorban kívánunk neki jó egészséget, hogy még sokáig élvezhesse a magyar csapat mérkőzéseit és békésen töltse el mindennapjait!

 

Lejegyezte: Mede Szabolcs

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977