Egy díjnyertes galambtenyésztőnél jártunk

Az áprilisi hónapban egy galambtenyésztőt mutatunk be Önöknek. Egy igen érdekes személyiségről van szó. Hogy miért? Megtudhatják a következő cikkből:

Pál János, aki Bástban egy bárt is üzemeltet, 1959. július 8-án született a közeli Fülek városában. A teljes mértékben egyházasbásti úriembernek számító tenyésztőnek van egy 31 éves, Eszter nevezetű lánya és már egy másfél éves unokája is.

"A galambtenyésztést már gyerekkorom óta kezdtem el csinálni, de komolyabb szinten csak az 1990-es évek közepétől." Tehát 20 év óta rendszeres kiállítónak számít a jeles galambkiállításokon. Ennek következtében Szlovákián kívül volt már kiállító Csehországban, Magyarországon, Romániában, vagy akár Szerbiában is. Állítása szerint "csak" hobbiból foglalkozik az Amerikai King fajtájú galambokkal. Azóta már annyira belelendült, hogy belépett az ún. King Klubba is, amely a King fajtájú galambtenyésztők szövetségeként működik nem csak Európa szerte, hanem a világ bármely kontinensén.

 

A galambtenyésztés egy idő után ki is fizetődött. Különböző díjakban részesült a becsületdíjtól egészen a kiállítás győztesnek járó díjig, nem beszélve az Európa díjról. "A legutolsó kiállításokon októbertől februárig 12 kiállításon 13 díjban részesültem." - fejezte be a tenyésztő.

János továbbra is szeretné ezt a "hobbit" folytatni még, ameddig csak teheti. Végezetül üdvözletét küldi minden galambtenyésztő kollégájának.


Lejegyezte Mede Szabolcs      

 

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977