Egy ezermester élettörténete

Kovács István 1937 novemberében Alsópokorágyon született. Aztán Szútorba, majd Rimajánosiba költözött a család. Négyen voltak testvérek. Édesapja kovács volt. Pista bácsi is kovácsnak tanult Dunakarván, hogy édesapja mesterségét továbbvigye. A hagyomány folytatása, de talán vezetékneve is kötelezte, hogy a kovács szakmát kitanulja. A Rimaszombat melletti Szabópusztán dolgozott az „állami birtokon”, ahol megismerkedett későbbi feleségével. A medvesaljai asszonyok is oda jártak abban az időben mezőgazdasági munkára. 1964-ben kötött házasságot az egyházasbásti lánnyal, Sárával. Bástban telepedtek le. Két lányuk született.

A földműves szövetkezetben dolgozott nyugdíjazásáig. Reggeltől estig a munkahelyen, aztán napnyugtáig otthon folytatta tovább a munkát. A környék lovait hozzá hordták lópatkolásra. A lányai szívesen segítettek édesapjuknak. Megfogták a ló lábát, amíg a patkó felkerült a helyére. Színvonalas kovácsműhelye volt, ahol kiverte az ekevasat, kapát, mindennemű munkaeszközt. Háztartási gépeket is javított.Az az ember volt, aki nem tudott nemet mondani, akinek csak tudott, segített.

Elmondható róla, hogy a biciklik mestere volt. A környék biciklijeit hozzávitték, mindent meg tudott rajtuk javítani a legkisebbtől a legnagyobb hibáig. Kicsik és nagyok egyaránt kopogtattak ajtaján. Szeretett beszélgetni, közkedvelt ember volt. Talán haragosa sem volt. Tisztelték és nagyra értékelték tudását nem csak Bástban, de a szomszédos falvakban is.

Idősebb lányának tragikus halála nagyon megviselte. Féltett kincsei a két lányunoka volt Vecseklőn. A jó Isten segedelmével megélte nagyobb unokája esküvőjét, majd 3 nappal később 2013 júniusában meghalt.

Ne felejtsük őt el, gondoljunk rá szép emlékként!

 

Lejegyezte Sonkolyné Mede Csilla Végh Zsuzsának, Pista bácsi lányának elbeszélése alapján

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977