Egy helyi régiséggyűjtőnél jártunk

Szabó Tibor, vagy ahogyan a faluban ismerik „Kopko Tibor” 1968. augusztus 24-én látta meg a napvilágot Rimaszombatban. Azóta megnősült és egy gyerekük született Ifj. Szabó Tibor, aki szintén szeret gyűjtögetni. A tősgyökeres egyházasbásti gyűjtő vízvezetékszerelőnek tanult, de több házias szakmában is otthonosan mozog.

Az otthonában található kis műhelyében, vagy mint ahogy ő nevezte a galériában, elsősorban az első és második világháború óta megmaradt harcieszközök tárháza tárul elénk viszont a 19. századba is betekinthetünk. Az itt található eszközök 90 százaléka medvesaljai gyűjteménynek számít, amelyek odaajándékozások, lomtalanítások, cserék következtében kerültek a gyűjtőhöz. A leggyakoribb ilyen eszköz a szurony, de töltényhüvelyeket, harcisisakokat, kitüntetéseket is találunk. A gyűjtő szerint „a szuronyok még a múltszázad második felében is valamilyen formában megtalálhatóak voltak szinte minden egyes háznál, amelyet főként disznótorkor használtak disznóölésre, kaparásra, stb.”

Néhány eszközhöz érdekes történet is kapcsolódik. Például az egyik magyarcímerrel ellátott második világháborús réztöltényt a vasgyűjtésből mentett meg. A másik az 1873-ból származó töltényhüvely a 70-es években renovált básti templomból való. „A sekrestye egyik falában lévő üregben találta meg édesapám, amely valószínűleg egy ott bújtatott katonától származik a mellette hagyott gyufatartóval.” – jegyezte meg Tibor.

A harcieszközök mellett a mindennapi háztartásban használatos tárgyak is előkerültek. „Az egyik ilyen tárgy, amire büszke vagyok egy festett falióra, amelyet egy helyi festő, Vincze Iván (Kongyi) festett.” Ezen kívül nem mehetünk el a petróleumlámpa, kancsó, vasaló gyűjtemények mellett sem.

A galéria másik termében festett képgyűjtemény, a trianoni döntéshozás után néhány nappal készült lobogó és sok más történelmi kellék található. Ha benézünk az egyik fiókba egy 1924-ből származó római katolikus imakönyvet is találunk. „Az imakönyvet egy szlovák gyűjtővel cseréltem egy orosz övcsattért, aki egy második világháborús veterántól szerezte.” 

A felsorolt tárgyak csak egy részét képezik az összegyűlt ereklyéknek, még rengeteg értékes kellék, tárgy, eszköz található az ún. galériában. Célja még ma is az, hogy minél több ritkább és értékesebb eszközt tudjon összegyűjteni és megőrizni az utókornak. A gyűjtemény bárki számára elérhető, akit egy kicsit is érdekelnek a hagyatékaink és a történelmünk.

Lejegyezte Mede Szabolcs

 

A cikk elérhető a www.egyhazasbast.eu oldalon is. 

Medvesaljáról

Útbaigazító

Ha Almágyból indulsz, menj egyenest délnek,
hogyha el nem tévedsz, mindjárt Bástot éred.
Óbást s Hidegkút van jobbra s balra tőle,
ha meg tovább mégy, hát eljutsz Vecseklőre.
A magyar határtól egy jó bakaraszra
Tajtit leled – s kész az egész Medvesalja.
Az öt kicsiny falu körülüli Bástot,
Mint a tábortüzet este a cigányok.

(Tőzsér Árpád)

Kapcsolat

Cím: OZ Medvesalja
980 34 Egyházasbást (Nová Bašta) 31

E-mail: medvesalja@gmail.com

Telelefon: +421 903 715 851, +421 911 615 896

IČO: 50506366

DIČ: 2120369977